https://www.turkiye.gov.tr https://www.facebook.com/Tekirdağ Fotoğrafları https://twitter.com/tekirdagsehri/ https://plus.google.com/+TEK%C4%B0RDA%C4%9E%C5%9EEHR%C4%B0 http://tekirdagsehri.wordpress.com/ http://www.flickr.com/tekirdagresimleri http://www.youtube.com/tekirdagsehri http://www.belgeselizle.com/

TARİHİ YAPILAR

TEKİRDAĞ TARİHİ YAPILAR
Tekirdağ Hükümet Konağı'nın Tarihçesi
Binanın ön kısmı; Hicri 1328 ( 1912-1913 ) de Mutasarrıf Selanikli Hüsnü Bey tarafından yaptırılmıştır. Arka kısmı ve önündeki beton bahçe 1934 yılında Vali Haşim İŞCAN tarafından yaptırılmıştır.Binanın arka bahçesi ile arka kısımdaki 3 kat ilavesi 1946 yılında Vali Ferit NOMER tarafından yaptırılmıştır. Hükümet Konağının mevcut tapusu Maliye hazinesi üzerine olup, tapu kütüğündeki kaydı; müştemilatıyla beraber bahçeli kâgir Hükümet Konağı olarak Ortacamii Mahallesi, Hükümet Caddesi, Pafta 30, ada 100, parsel 6 dır. Hükümet Konağı'nın bahçesiyle beraber yüzölçümü 9254,88 m² dir.
Video izlemek için fotoğrafı tıklayınız.
Süleymanpaşa Belediye Binası
İlimizde ilk belediye kuruluşu 1879 yılında olmuş, ilk Belediye Başkanı da tarihi kayıtlara göre Hasan Cemali BABA 'dır. O tarihten günümüze Belediye Meclis salonunda kullanılan bir çalışma masası hatıra kalmıştır.Müstakil ilk Belediye binası olarak kullanılmış olan tarihi bina 1901 yılında Belediye Başkanı Avukat Adil Bey zamanında Paris Belediye binası örnek alınıp küçültülmüş şekli ile inşa edilmiştir.
Video izlemek için fotoğrafı tıklayınız.
Tekirdağ Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi
Tekirdağ Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi’nin bulunduğu bina “İtalyan Konağı” olarak anılmaktadır. Bu şekilde anılmasının sebebi, binanın bir zamanlar bir İtalyan ailesi olan Dussi ailesine ait olmasıdır.

Dussi Ailesi, Toscana Grandükalığın görevlileri olarak diplomatik sebeplerle 1662 yılında Genova’dan ayrılmışlar, üç yüz senelik bir sürede önce Avusturya’ya, sonra Bulgaristan’a en nihayet Türkiye’ye yerleşmişlerdir. 1841 yılında Tekirdağ’a gelen Andrea Dussi (1788- 1878) ve Matteo Dussi (1815- 1898) kardeşler, günümüzde Barbaros Caddesi olarak adlandırılan caddede ikiz evler olarak inşa ettikleri evlere aralarında kura çekerek yerleşirler. Günümüzde İtalyan Konağı olarak anılan ve şu an Tekirdağ Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi olan Konak, çekilen kura sonucu Matteo Dussi’ye düşer. Matteo Dussi, babasının vefatından sonra İtalyan Konsolosluğun atanır ve görevini bu konakta sürdürür. Regina Mısırlı ile evlenip 8 çocuğu olur.

Çocuklarından Riccardo Dussi (1864- 1936), 1904 yılında Evelina Navoni ile evlenmiş e Mary, Matteo, ve Giovanni adlarında 3 çocuğu bu konakta doğmuştur. Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanlar 1911’de Trablusgarpa daha sonra Çanakkale, Rodos ve Limn adalarına asker çıkarınca, Dussi ailesi evlerini bırakıp, kaçmak zorunda kalmışlardır. Konağa da askerler el koymuştur. Dussi Ailesi 1912’de ateskesle birlikte evlerine geri dönmüşlerdir.

Riccardo Dussi’nin Fransa’da Mühendislik Fakültesinde okuyan oğlu Matteo, babasının sıhhati kötüleşince fakülteyi bitiremeden evin büyük oğlu olarak konağa döner. Matteo Dussi (1906- 1977), 1934 yılında Edvige Zabloska ile evlenmiş, bu evlilikten, Mirella, Mario, Silvio, Edda- Aldo isimlerinde 5 çocuğu olmuş, çocuklarını bu konakta yetiştirmiştir. Matteo Dussi’ye 1959 yılında İtalya’nın Fahri Konsolosluğu verilmiş olup, Matteo Dussi, görevini vefat edinceye kadar yani 1977 yılına kadar sürdürmüştür.

Matteo Dussi ‘nin vefatından sonra konsolosluk kapatılmıştır. Ailenin diğer üyeleri İtalya’ya ve İstanbul’a göç etmişlerdir. Dussi ailesinin Üç kuşağını barındıran aynı zamanda İtalyan Konsolosluğu olarak ta kullanılan bu konak, daha sonra açık arttırmayla satılmış, konağı Tekirdağ Belediyesi satın alarak, Kültür Bakanlığı’na devretmiştir.
Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Video izlemek için fotoğrafı tıklayınız.
Tekirdağ Tarihi Bedesten
Tekirdağ Bedesteni (16. yüzyıl)

Tekirdağ Süleymanpaşa İlköğretim Okulu
1908 Yılında Cemaat-i İslamiye (İslam Cemaati) tarafından temeli atılan ve inşa edilen okul cumhuriyet dönemine kadar Türkler tarafından Tekirdağ' da inşa edilen ilk ve tek okuldur.
Okulun ilk Türk adı Menba-ı İrfan' dır. Bulunduğu mahalle Cami-i Vasat (Ortacami), semt ise Kara Kâtip' dir.1920 yılında (20 Temmuz) Tekfurdağ Sancağı Yunan işgaline uğrayınca işgal sonunda Türkçe eğitimine ara verdirilerek, Rumca eğitim verilmiştir.
13 Kasım 1922 de Tekirdağ Yunan işgalinden kurtulunca, okul yeniden Türkçe eğitimine başlamıştır.
Cumhuriyetin ilanına kadar bu şekilde eğitimine devam eden okul, cumhuriyetin ilanından sonra; 1354 yılında Rumeli'ye İlk defa ayak basan Türk akıncılarının komutanı Orhan Beyin oğlu olan Süleyman Paşa' nın adını almıştır.
1994-1995 öğretim yılında yeni binasına kavuşan okul bu tarihten itibaren ilköğretim okulu olarak şubat 2011 tarihine kadar eğitim-öğretime devam etmiştir.
2011- 2012 eğitim öğretim yılında da tarihi olan bina anaokuluna dönüştürülerek bağımsız anaokulu olarak eğitime devam etmektedir.

.         

Tekirdağ Namık Kemal İlköğretim Okulu              Tekirdağ Namık Kemal İlköğretim Okulu



Tekirdağ Namık Kemal İlköğretim Okulu             Tekirdağ Namık Kemal İlköğretim Okulu

Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Anaokulu Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Anaokulu

TEKİRDAĞ GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİTEKİRDAĞ GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ

Video izlemek için fotoğrafı tıklayınız.


Çorlu Tarihi Belediye Binası
Yapılış Tarihi: 1877

KÖPRÜLER
İlimizde Osmanlı Devletinden zamanımıza kadar ermiş birçok köprü görülebilir. Bunların başlıcaları şunlardır.
Naip I. Köprüsü, Naip II. Köprüsü, İnecik Köprüsü, Ergene I. Ergene köprüsü, Ergene II. Ergene Köprüsü, Yenice Köprüsü (Malkara), Hacılar Köprüsü (Hayrabolu), Muratlı Köprüsü (Muratlı)- Taş Köprü (Çorlu)
Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü
Tekirdağ İli Ergene İlçesinde bulunan köprü bir Mimar Sinan eseridir. Günümüzde araç ve yaya trafiğine açık bir şekilde köprü özelliğini sürdürmektedir. Geçirdiği onarımlardan sonra özgünlüğünü büyük ölçüde yitirmiştir. 5 kemerli köprünün 2 tanede hafifletme gözü vardır.
Mustafa Paşa Köprüsü
Tekirdağ Çorlu-Lüleburgaz yolunda, Çorlu Suyu (Mustafa Paşa Suyu) üzerinde bulunan bu köprü ismini üzerinde bulunduğu sudan almıştır. Yapım tarihini belirten bir kitabe günümüze gelemediğinden banisi ve mimarı bilinmemektedir.
Köprü düzgün kesme taştan, beş yuvarlak gözlü olarak yapılmıştır. Uzunluğu 58 m.dir. Memba tarafında ayaklarının üzerinde üçgen selyaranlar bulunmaktadır. Bu selyaranlar yukarıdaki hafifletme gözüne kadar yükselmektedir. Hafifletme gözü olmayan yerlerdeki selyaranlar da aynı yüksekliktedir. Köprü üzerinde iki adet hafifletme gözü vardır. Köprünün korniş taşı orta gözünde bulunuyorsa da diğer gözlerde devam etmediği görülmektedir. Korniş taşının üzerindeki korkuluklar farklılıklar gösterdiğinden orijinal olmadıkları anlaşılmaktadır. Baba taşları da orijinal olmayıp korkuluklarla aynı dönemde yapıldığı sanılmaktadır.
Kırkgöz Köyü Köprüsü
Tekirdağ ili Ergene ilçesinde bulunan bu köprünün Romalılar döneminden kaldığı ileri sürülmektedir. XV. yüzyılda Osmanlılar tarafından onarılmış ve yenilenmiştir.
Köprü kesme taştan, yuvarlak kemerlidir.
Hayrabolu-Hacılar Köyü Köprüsü
Eyalet Valisi Ahmet Ataullah Bey'in (1859 - 1862) Tekirdağ yolu ve Hayrabolu Deresi üzerine yaptırdığı altı gözden oluşan köprüdür.
Hayrabolu Yörgüç Köyü Köprüsü
Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesi Yörgüç Köyü’nde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Yanında bulunan köyden ötürü Yörgüç Köprüsü ismi ile tanınmıştır. Büyük olasılıkla Mimar Sinan Döneminde, XVI. yüzyılda yapılmıştır.
Köprü kesme taştan, yuvarlak üç gözlüdür. Bunlardan orta göz daha yüksek ve büyüktür. Bu nedenle de köprü iki yöne meyillidir. Günümüzde iyi bir durumdadır.
Malkara (Yenice Taş Köprü)

Güzelköy Melen Köprüsü-Şarköy,Tekirdağ

Tekirdağ - İnecik Köyü Köprüsü
Tekirdağ il merkezinde, İnecik Bucağı’nda bulunan bu köprünün yapım tarihi bilinmemektedir. Bunu belirten bir kitabesi de günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan XVII.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Köprü kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Ortada yuvarlak kemerli bir gözü bulunmaktadır. İki ucu toprak dolgusu altında kalmıştır. Burada da birer gözü bulunduğu sanılmaktadır.

Hiç yorum yok: